Jaro, jsi tu! Pár tipů jak si užít novou sezónu

Jaro, jsi tu! Pár tipů jak si užít novou sezónu

17. 09. 2024

Nalaďte tělo i mysl, jaro je tu.

 

Vyšší teploty a více sportovních aktivit

Začneme tím jednoduchým, zřejmým a neopominutelným. Hýbejte se! Jakmile se objeví první sluneční paprsky, máme motivaci se zase začít více hýbat a to je dobře. Někteří z nás jsou sice aktivní i přes zimu, ale co si budeme povídat, příjemné počasí nás ven doslova láká. Místo posiloven a tělocvičen otevřme náruč venkovnímu gymu – přírodě samé! Uvidíte, jak čerstvý vzduch nažene do vašich vlasů a celého těla spoustu radosti.

Dobíjení na slunci a příjem vitamínu D

Když ne pouze pro pocit radosti, tak pro ten zdravotní benefit. První paprsky pozitivně působí na naši náladu a celkově se cítíme optimističtěji. Slunce s sebou totiž „jarní pocity“ tím, jak zvyšuje množství melatoninu a dobrá nálada je doslova naprogramovaná. Jděte na procházku, pusťte si do bytu slunce a automaticky vám bude lépe. Zároveň čerpejte vitamín D, který je nezbytný pro vaše zdraví. Sbohem hibernace – vítej, jaro!

Nové barvy a vůně

S nadcházejícími měsíci bude přibývat barev a vůní, které doposud překrývala bílá, či šedá. Pestrost barev i vůní v přírodě, záplava květů zkrátka sytí náš mozek a dobíjí baterie. Na každém rohu vidíme žlutou, oranžovou a červenou, které působí kladně na naši psychiku, pozvedají náladu a přímo vybízí k aktivitě. Jak se budí příroda, budíme se i my. Osvěžte svůj šatník, byt či pracovní místo a automaticky pozvednete i svou kreativitu a energii.

Čerstvé byliny a sezónní delikatesy

Zatímco v zimě rostliny spí a regenerují, na jaře s novou silou vyrážejí do nového životního cyklu. Je to skvělý čas, kdy vysadit na balkon do truhlíku první semínka, zahradníci jistě už vyrážejí na zahrádku, kterou si v zimě předpřipravili a nyní začíná pořádná práce s půdou. V supermarketech se začíná objevovat pestřejší nabídka. My ale doporučjeme věnovat více pozornosti i lokálním pěstitelům, skvělý je např. systém KPZ, ale když se rozhlédnete, najdete určitě i další. Teď je ten správný čas zapojit se, mít „svého“ farmáře a jeho činnost podpořit svou pravidelnou dávkou financí. My v Lifefoodu to tak děláme a věříme, že to má smysl. A navíc výpěstky stojí za to. A krom toho, nezapomeňte na divoké bylinky, které většinou často rostou nepovšimnuty někde u cesty či na louce. Takový první zelený lístek pampelišky – k nezaplacení!

Čas na změnu

Novoroční předsevzetí jsou pryč, ale jaro je svým způsobem také nový začátek. Vpusťte do svého života novou energii třeba v podobě nového sportu nebo třeba dobrovolnické aktivity. Můžete také inovovat své návyky, například začít si stlát postel, pokud jste to doposud nedělali. Náramně to prý zvyšuje výkonnost.

Úklid vnitřní i vnější

Jarní úklid nám každému dříve nebo později do bytu nějak vpadne. Přestane vás bavit zakopávat o kozačky, na věšáku sjezdová bunda taky už trochu zaclání. To jaksi samovolně většinou spouští blokové čištění vašeho bytu. I o venek se už nějak postarat umíme, nemusíte čekat, až se spustí akce Ukliďme Česko, ale spousta z nás už s sebou automaticky na výlet bere i pytle na odpadky, nebo se sousedy vyčistí kus města. Na co v tom jarním pučení trochu zapomínáme, je vnitřní úklid. Přes zimu jsme se ladili a teď se hrne příval energie. Někdy nás může uvrhnout do chaosu a přílišného neklidu. Začínáme zase nestíhat, být hrozně busy a honit deadliny a budgety. Jak se říká, nejlepší čas na meditaci je, když na ni není čas. Udělejte si ho, vyčistěte si hlavu a dělejte to pravidelně. Když pro nic jiného, tak proto, že se to vyplatí. "Dvakrát měř, jednou řež", se říká. Zkrátka čistá hlava je efektivní a kreativní a to chcete. 

A poslední myšlenka nakonec – obejměte jaro a nadcházející měsíce a vložte do nich důvěru. Přichází váš čas, čas tvorby. Pojďme na to.

 

Další články