5 tipů, jak skvěle začít nový den

5 tipů, jak skvěle začít nový den

11. 09. 2024

Dneska vstávám jinak. Ranní rituály vás dokáží nastartovat.

 

Dobře začít ráno je nejen svého druhu umění, ale především nesmírně důležité pro celý další den. Ne nadarmo tuto moudrost máme zakotvenou i v naší krásné řeči - když se někomu nedaří, říkáme, že "vstal levou dopředu".

Jak tedy vstávat tou "pravou" tak, abychom položili co nejlepší základy pro nový den naplněný úsměvy, radostí z dobře vykonané činnosti a posouváním se k našim snům? Dali jsme dohromady 5 tipů, které se nám osvědčují. Pojďme nový den vítat s chutí!

1. Kdo mi přetočil budíka? aneb ranní time management

Kdo by to neznal: ještě chviličkuuu...ššš... Poležet si je tak slastné! Vězte však, že každá minutka navíc, kterou prolenošíte v teplých peřinách, vás bude o to víc bolet později. A ještě k tomu vám ani nic moc navíc nedá - spánek je nejprospěšnější před půlnocí, takže jestli si poležet, pak jděte raději dříve spát.

Ráno je nejjistější naopak nějakou tu minutku budíku ubrat, tj. když si vymezíte na ranní program 30 minut, dopřejte sami sobě rezervu a dejte raději minut 40. Těch 10 minut ubraných na spánku nepoznáte, ale na ranním klidu určitě. Mnoho z nás se do ranní rutiny snaží nacpat kde co - ranní hygiena, vypravit děti, vyvenčit domácího mazlíčka... a kde je moje snídaně?! Protože ani jedno z toho dost dobře nelze přeskočit, realisticky přehodnoťte čas nutný na ranní rutiny a spíše si přidejte. Když ráno proběhne v klidu, uvidíte, jak bude celý den jiný.

2. Fit hned po ránu - proč jóga a meditace dokáží ráno nakopnout

"Delfín", "Strom" nebo "Bojovník" - jóga je dnes všudypřítomná a pokud jste ještě neobjevili její benefity pro vaše tělo a mysl, dejte jí šanci. Proč je vlastně jóga a meditace tak prospěšná? Z mnoha důvodů. Jedním z nich je i to, že sportem a pohybem tělo vyplavuje endorfiny, tzv. hormony štěstí. Ty se vyplavují do mozku, kde zlepšují náladu, tlumí bolest a ovlivňují další funkce v těle. Jakmile se tedy postavíte na svou jógamatku, nejenže si protahujete svaly, ale zevnitř ještě dopujete své tělo štěstím. Takže názvy jako delfín, tanečník, motýlek... nejsou jen jakési pozice, které je třeba zaujmout, ale v propojení s dechem jsou pravými nositeli hlubšího pociťování života, kterému se učíme skrze naslouchání svému tělu.

Meditace je další účinný způsob, jak vklouznout radostně do nového dne. Pomůže zklidnit mysl před tím, než ji vrhneme do hluku města, lidských řečí a energií. Pomůže utřídit myšlenky, koncentrovat se na důležité a odlišovat nedůležité. Již krátkodobé a jednorázové ztišení mysli má nesmírné benefity, co teprve, když se z ranní chvilky někde v klidu v tichém usebrání stane pravidelná rutina. Pokud nemáte s meditací zkušenost, stačí začít zlehka, netlačit na sebe a vnímat své pokusy o ni jako začátek dlouhé, krásné a objevné cesty. Jen se posaďte někam, kde je klid a kde je vám dobře a začněte si všímat svého dechu. Buďte s ním. Vždycky, když se vynoří myšlenka, jemně se k dechu vraťte. Zpočátku se to zdá jako nekonečný hon s kočkou a myší a mysl se zdá neutišitelná. Ale je to cesta a uvidíte, jak vám bude dělat dobře po ní kráčet. 

3. Zdravá snídaně jako energetický základ do celého dne

Dříve se říkalo: snídani sněz celou, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli. Dnes je o poznání složitější si mezi všemi možnými výživovými směry zvolit ten pravý. Někdo doporučuje snídat vydatně, jiný zase přerušovaný půst, který snídani většinou přeskakuje atd. Na to nelze říct než, že každý by měl vyzkoušet, co jemu sedí. A také nezapomínat, že v každém období života, dokonce i v každé fázi měsíce na tom můžeme být jinak.

Ať už snídáte v 6 ráno hned po probuzení (což některé výživové směry doporučují, protože mají za to, že tělo se potřebuje zahřát a tzv. "přitopit pod kotlem" - se studeným motorem se špatně jede) nebo je vaší "snídaní" až oběd, důležitá je bezesporu kvalita. Kvalitní suroviny nejlépe v BIO kvalitě od vašeho lokálního farmáře, jídlo pestré a plné živin. Za nás doporučujeme čerstvé ovoce nebo třeba naše bezlepkové ovesné vločky. Přidejte si je do své snídaňové rutiny a doplňte tak potřebné bílkoviny, vlákninu a další důležité živiny.

4. Vytvořte si své "rutiny" a "záměr" pro celý den

Slovo "rutina" nezní dvakrát atraktivně, že? Přesto - nestává se vám, že večer padnete do postele unavení a přesto máte jaksi pocit, že jste toho přes den moc neudělali? Často se cítíme ve vleku událostí, den uplyne a my netušíme, kam se ztratil. A tolik jsme toho nestihli! Tady přichází ke slovu právě "rutina".

Vytvoření určité rutiny v životě, sled úkonů, které vytvoří vaši "kotvu" pro daný den, může velmi pomoci. Každý den v tolik a tolik snídám, tehdy cvičím, tehdy mám svou desetiminutovku klidu jen pro sebe. Když si vytvoříte sled přesně daných úkonů, zakotvených ve vašem životě, nemůže se pak stát, že je poledne a vy zjistíte, že jste ještě nesnídali, necvičili a na tu pracovní nabídku jste se v raním klidu také nestihli podívat. Stát se aktérem, ne "reaktorem" na denní události vám pomohou právě rutiny. Možná pomůže, když tyto rutiny budeme nazývat "rituály" - potom nám to celé začne dávat ještě větší smysl.

Takovým rituálem může být i "záměr" pro celý den. Často se s touto praktikou setkáváme právě na józe. Vytyčení záměru či jednodušeji řečeno cíle pro dnešní den vám pomůže udržet myšlenky utříděné. Den se nerozsype, protože dokážete lépe odlišit důležité od nedůležitého. Důležité je to, co vás posouvá na vaší cestě životem. Nedůležité vše ostatní. Záměr ovšem nemusí být pouze pracovní typu "dnes udělám to a to". Často se osvědčuje spíše zaměření na pocity a celkový životní rozměr. Záměr typu: "dnes budu věci prožívat s radostí" nebo "dnes jsem vnitřním pozorovatelem dění" dokáže zázraky. Je ale na každém, co zrovna jemu v jeho etapě života bude nejlépe prospívat.

5. Vneste do života radost, dělejte věci opačně

Člověk nemůže být jen vážný a výkonný, někdy je to však v běhu dní těžké. Dejte si záměr vnést do života více radosti. Vyhledávejte drobné radosti, které vám rozsvítí den. Jednou z technik, jak toho docílit, je dělat nečekané věci nebo dělat věci jinak. Zní to trošku jako opak předchozího bodu, ale není. Když máte své kotvy, jednodušeji se potom i plachtí a odchyluje od směru. Na nečekaných místech vás pak mohou potkat nečekané události. Jak na to? Změňte cestu do práce, jděte pěšky nebo naopak na kole, oblečte si něco neobvyklého, kupte kolegům malý dárek nebo si připravte vtip, kterým je po ránu pobavíte. Máte-li svou rutinu, rozsekávejte ji žitým životem.

Prostě žijte

Jak je vidět, ráno je pro celé nastavení dne důležité. Buďte na sebe hodní a netlačte na sebe. Každou změnu do života vítejte a nechte jí čas, ať se usadí. Dali jste si záměr ranní cvičící desetiminutovky a hned první den jste zaspali, soused měl celou noc párty a vy jste nevyspalí nebo děti onemocněly? Nevadí. Přijímejte věci jak přicházejí (už to je krásný záměr dle bodu 4) a plujte svým životem s nadhledem jako lodivod, kterého žádná bouře nezaskočí. Naopak, je vždy možností, jak se naučit něco nového, o sobě i o světě. Přejeme radostná rána!

 

Další články