Jak zvládat stres mezi čtyřmi stěnami

Jak zvládat stres mezi čtyřmi stěnami

10. 09. 2024

Jak si udržet klid a rovnováhu při práci z domova: Praktické tipy

 

1. Dodržujte režim

Dny musejí mít rytmus, jinak se v nich utopíme. Ti, kdo mají děti, to ví dobře, ti bez nich si to brzy uvědomí, když jim začne být protivně i v pyžamu (které mají už čtyři dny v kuse). Dejte si na papír jasný plán rozložený na čas vyhrazený práci, vzdělávání, zábavě, sociálním vztahům a relaxaci. Začněte pevnou dobou vstávání a pak jasně vytýčenými body věnovanými té či oné konkrétní činnosti. Jako majáky či záchranné kruhy v beztvarých dnech. To dáme!

2. Relaxace pohybem i vědomou hrou

Paradoxně můžeme mít pocit, že když jsme pořád doma a ne v práci, že jaksi relaxujeme sami o sobě. Nic není vzdálenějšího realitě. Relaxace musí být vědomá a nemělo by vás při ní nic rušit, jinak nefunguje. A v současném stavu je právě umění relaxace tím nejdůležitějším! Ve svém denním programu si proto jasně vymezte čas na čtení knih, malování, muzicírování či hraní her. Nezapomínejte také na pohyb. Další možností relaxace je klasická teplá vana, meditace nebo si udělejte s partnerem vzájemnou masáž. Stačí i těch pět minut před tím, než odpadnete po celodenním shonu. Je totiž důležité pečovat o vztahy. Vědomě.

3. Péčí o vztahy budujeme opravdovou rodinu

Dobrým tipem je rodinný management – konejte pravidelné rodinné porady. V určenou hodinu se všichni setkejte a popovídejte si a naplánujte další den. Řekněte si, co se vám ten den líbilo a co ne. Odhoďte všechny automatické odpovědi i reakce, zkuste vidět své bližní čistýma očima. Hledejte v sobě sílu a to lepší. Laskavost. Budujte svoji rodinu. A mimo rodinu nezapomínejte i na kamarády, pravidelné setkávání ve fitku nebo třeba na baru. Udržujte vztahy vědomě, vyplatí se vám to.

4. Práce a co s ní

Pokud je vaše cesta jasná, pak věnujte pravidelný denní čas budování vaší pracovní cesty. Pokud není, volejte hurá a klidným stažením se do sebe nechte věci se dít a ono to přijde. Vaše nová cesta.

5. Vzdělávání a zábava jedno jest!

Dali jsme tyhle dvě věci do jedné kolonky, protože tam patří! Právě teď máme jedinečnou možnost zapracovat sami na sobě. Doučit se cizí jazyk, nastartovat pravidelnou ranní jógu, podívat se do světových galerií, naposlouchat všechny Ted talky a podcasty ze Spotify – všichni od vzdělávacích institucí po světová divadla vrhají na internet své poklady. Využijte toho. Dejte si střednědobý cíl, například „projít učebnici do poloviny“, nebo „naučit se 200 nových slovíček“. Podobné kotvy pomáhají především v krizových okamžicích a při pohledu zpět. 

6. Dobře jíst a pít je základ duševní pohody

Vliv stravy na naši psychickou pohodu je dnes nezpochybnitelný. To, co jíme, výrazně ovlivňuje, jak se cítíme. Proto je důležité věnovat pozornost každému soustu. Vyrazte na lokální trhy, prozkoumejte produkty ze zahrádek a soustřeďte se na jednoduchá a čerstvá jídla. Odolávejte pokušení plnit spíž konzervami a raději zvolte kvalitní a výživné suroviny. Doporučujeme i naše bio produkty, které jsou plné živin a podpoří jak vaše fyzické, tak duševní zdraví. Také doporučujeme dělat jednoduchá rostlinná mléka ze semínek a oříšků, doplněná o superfoods. Takový nápoj zasytí a je skutečnou vitamínovou bombou. 

7. Dobrý spánek spokojených

A v neposlední řadě proti stresu funguje samozřejmě kvalitní, spokojený a vydatný spánek. Jsme po něm více trpěliví, nic nás jen tak nerozhodí, cítíme vnitřní sílu. Choďte spát včas, neponocujte přes půlnoc, před spaním žádná elektronika, ale klidná kniha nebo jemná hudba. Spěte v co nejtmavším a větraném pokoji. Maminkám malých dětí se to může zdát jako hraběcí rady – je to tak, spaní s malými dětmi je oříšek. Zkuste je vzít k sobě do postele, a nebo naopak dát partnerovi, ať se alespoň na přeskáčku vyspí jeden z vás. Dobře o spaní dětí píše např. tento web. Spánek jednoduše nepodceňujte. Někdy se pro lepší spánek doporučuje makové mléko, udělat si ho jednoduše můžete sami.

8. Všechno naruby tu je

V domácnostech nám bude všechno nejspíš připadat naruby, divné, chaotické. Smiřme se s tím. Věci přijímejte a dívejte se na ně novou optikou. Je tu nepořádek? Děti se musí zapojit. I partner. Vše se přenastavuje a znovu tvoří. Musí se vařit? Co když je to právě čas zkoušet nová jídla? 

9. Stres je můj kámoš

Když už se přeci jen objeví stres, zastavte se. Věnujte mu pozornost a snažte se pochopit, co vám říká. Otevřeně o situaci hovořte, nenechte jej hromadit. Delegujte věci a nebo je nechte být. Zavolejte někomu. Je dobré si uvědomit jednu věc – nejste v tom sami. Jsme v tom úplně všichni. Držme si palce! A na závěr posíláme jeden krásný úsměv!

 

 

 

Další články